W zdrowym ciele zdrowy duch!

Featured Image

20160305_131730W sobotę odbył się pierwszy trening Nordic Walking przygotowujący do udziału w IV Podkowiańskiej Dysze. Uczestników spotkania poprowadziła trenerka Katarzyna Taber, nasza koleżanka z Podkowiańskiego Towarzystwa Biegowego. Chodzenie z kijami jest proste, ale wymaga kilku ćwiczeń, aby uruchomić ciało, obręcz barkową, obręcz biodrową i wypracować technikę, która sukcesywnie spełni zakładane cele. Nordic Walking nie wymaga innego specjalistycznego sprzętu niż kije. Nie trzeba inwestować w drogi sprzęt wystarczy zakup dopasowanych dla siebie kijów i można zacząć maszerować.  Wygodne,  sportowe ubranie – tak, jak lubimy dopełnia przyjemności maszerowania, szczególnie po lesie Młochowskim. Zapraszamy wszystkich chętnych na kolejne treningi.

Treningi Nordic Walking

Mamy przyjemność zaprosić do wspólnych marszów z kijami po Lesie Młochowskim. Będziemy poprawiać technikę i łapać kondycję do startu 29 maja w IV Podkowiańskiej Dysze. Trenerem na spotkaniach będzie Katarzyna Taber. Początkujące osoby nauczy od zera, zaawansowane poprawią wyniki.

W tym roku do Podkowiańskiej Dychy doszła rywalizacja Nordic Walking. Nasz dystans to 3km, każdy z łatwością go pokona. Zawodnicy mają takie same prawa jak biegacze – otrzymają pakiety startowe, pomiar czasu, medale i miejsce na pudle. Zachęcamy do wykupienia pakietu startowego – miejsc jest tylko 50. Zarekomendujcie tę imprezę wśród znajomych, przyjaciół i przyjdźcie z nimi.

Treningi: 5 marca, 23 i 30 kwietnia, 7, 14, 21, 28 maja. Spotykamy się w Podkowie Leśnej na skraju lasu i skrzyżowaniu ulic Sienkiewicza i Krasińskiego o godz. 11.30 na max 1,5 godziny.

W imieniu Kasi serdecznie zapraszamy!

Szlakiem Ojców Założycieli

szlakiem ojcówW tegorocznym Festiwalu Otwarte Ogrody Podkowiańskie Towarzystwo Biegowe proponuje zwiedzanie Podkowy w marszu z kijkami. Było bieganie, były rowery, czas na nordic walking.  Kontekst historyczny mamy nadzieję urozmaici sam marsz, a instruktor nordic walking nauczy i przypomni zasady prawidłowego chodzenia wszystkim zainteresowanym. Obecność z kijkami nie jest obowiązkowa, wszyscy, którzy chcą wziąć udział maszerując lub jadąc na rowerze też są mile widziani. Ruszamy w niedzielę 14 czerwca 2015r. o godzinie 10.00 ze stacji WKD Podkowa Główna. Przewidziana długość trasy 5-6km (ok. 1-1,5 godziny). Zapraszamy.

Partner Techniczny

logo nb czerwone tło

Partnerem Technicznym III Podkowiańskiej Dychy, podobnie jak w zeszłym roku, została amerykańska firma NEW BALANCE, jeden z największych na świecie producentów obuwia, odzieży i akcesoriów sportowych.

III Dycha

Featured Image

DSC_1326zmW niedzielę 31maja 2014r. odbędzie się trzecia edycja imprezy biegowej Podkowiańska Dycha, którą organizuje Podkowiańskie Towarzystwo Biegowe. W III Podkowiańska Dysze już po raz drugi pobiegną zawodnicy o różnych potencjałach, materializując jedno przesłanie: IDEĘ INTEGRACJI SPOŁECZNEJ osób niepełnosprawnych.

Miłośnicy biegów ulicznych staną do rywalizacji w biegu głównym na 10 km i biegu towarzyszącym na 2,9 km. Dzieci do lat 13 będą mogły przebiec dystans 400 i 800 m w swoich kategoriach wiekowych. Na terenie Parku Miejskiego w Miasteczku Biegowym, na mieszkańców będzie czekało wiele atrakcji.

Wolontariat

Podkowiańska Dycha jest inicjatywą mieszkańców, organizowaną społecznie, którą wspomagają wolontariusze ze wszystkich szkół podkowiańskich.  W trosce o zapewnienie bezpieczeństwa uczestnikom imprezy poszukujemy pełnoletnich wolontariuszy, którzy w dniu zawodów pomogą wraz z policją zabezpieczyć trasę biegu. Osoby chętne prosimy o kontakt z Jackiem Bełdowskim e-mail svolvar@gmail.com

Rezygnacja z funkcji Prezesa PTB

Podkowa Leśna 12.01.2015r.

Szanowni Państwo, Członkowie Podkowiańskiego Towarzystwa Biegowego i 8Sympatycy!

Chciałbym serdecznie podziękować za powierzenie mi pełnienia zaszczytnej funkcji Prezesa Zarządu. Moja rezygnacja, wynika z powierzonej mi przez mieszkańców nowej roli -Burmistrza Miasta Podkowa Leśna. W związku z przyjętymi przeze mnie zasadami etycznymi, uważam połączenie tych dwóch funkcji za niemożliwe i trudne do pogodzenia, szczególnie biorąc pod uwagę możliwość pozyskiwania środków publicznych przez organizację, jaką jest PTB (konflikt interesów). Towarzystwo na stałe wpisało się w działania społeczne Podkowy pobudzając mieszkańców do aktywniejszego uczestnictwa w lokalnej społeczności, urozmaiciło ofertę kulturalną i sportową. Podkowiańska Dycha stała się sztandarowym wydarzeniem w mieście, a Stowarzyszenie jednym z prężniej działających. Dziękuję za dotychczasową współpracę, życzliwość i ogromne wsparcie. Życząc nowemu Zarządowi samych sukcesów, pozostaję do dyspozycji jako członek Stowarzyszenia.

Artur Tusiński

Sprawozdanie Prezesa Zarządu PTB Artura Tusińskiego z działalności PTB przygotowane w związku z rezygnacją z pełnionej funkcji. KLIKNIJ