Bieg Rocznicowy

bieg PTBW październiku minął rok od podjęcia decyzji o  powołaniu Podkowiańskiego Towarzystwa Biegowego.  Najważniejszym elementem naszej działalności jest popularyzowanie uprawiania sportu amatorskiego jako profilaktyki zdrowotnej i promocji zdrowego stylu życia. Bieganie to najbardziej dostępna forma rekreacji wśród wszystkich grup wiekowych. Nie ma lepszej formy aktywności dla naszego układu krwionośnego i oddechowego, niż ciągły i spokojny wysiłek. W ciągu roku zorganizowaliśmy kilka akcji biegowych, min.: bieg na PeKiN (powrót kolejką), bieg do Pałacu w Radziejowicach, bieg do Kościoła w Rokitnie, w ramach Festiwalu Otwarte Ogrody – Podkowa w biegu – City Running Tours oraz największą I Podkowiańską Dychę. W Środowiskowym Domu Samopomocy przy Błońskiej Małgorzata Gradkowska prowadzi dla podopiecznych zajęcia ruchowe.

Rok doświadczeń sprawił, że dostrzegliśmy inną jakość biegania w grupie. Dlatego, biorąc pod uwagę jaką wartość ma wzajemna motywacja, inicjujemy i organizujemy cotygodniowe grupowe wybiegania dla początkujących i zaawansowanych. Tempo i ilość kilometrów dostosowana jest zawsze do poziomu najmniej zaawansowanego uczestnika grupy.
W rocznicę powołania naszego Towarzystwa przebiegliśmy w licznym gronie mieszkańców Podkowy i sympatyków z sąsiednich miejcowości ulicami miasta dystans 4km. Po biegu spędziliśmy czas przy ognisku i kiełbaskach.

Relacja filmowa.